Sänk inkomstkravet för hyresrätter i Sollentunahem

Coronapandemin innebär sämre privatekonomi för många. Nu vill Socialdemokraterna sänka inkomstkravet för att få en hyresrätt i Sollentuna. Förslaget debatteras på kommunfullmäktige ikväll den 18 februari.

– Styret har gått med på att ge hyresrabatt till Sollentunas företagare, jag tycker det är rimligt att även se över vilka krav vi ställer på privata hyresgäster, säger Joakim Jonsson (S), oppositionsråd till Mitt i Sollentuna

Ett av kraven för att bli godkänd som hyresgäst i Sollentunahem är att hyresnivån inte får utgöra mer än 40 procent av den sammanlagda bruttoinkomsten. För att få flytta in i en tvåa med en hyra på 9000 kronor i månaden krävs alltså en månadsinkomst på minst 23 000 kronor.

– Som det ser ut nu har varken pensionärer, timvikarier i äldreomsorgen eller den som går på a-kassa råd att få en vanlig hyreslägenhet i Sollentuna. Så kan vi inte ha det, allmännyttan måste vara tillgänglig för den som inte har ekonomiska resurser att köpa sitt boende, säger Joakim Jonsson.

Under de senaste åren har allmännyttiga bostadsbolag i bland annat Göteborg, Uppsala och Tyresö förändrat inkomstkraven vid uthyrning. En del har tagit bort inkomstkravet helt, medan andra har infört krav om att hyresgästen ska ha ett visst nettobelopp kvar att leva på efter att hyran är betald. Nu vill Socialdemokraterna att samma möjlighet utreds av Sollentunahem. Förslaget debatteras på kvällens kommunfullmäktige kl 18.00.

facebook Twitter Email